Tesla Model S 60 en 60D niet meer beschikbaar

Zoals eerder door Tesla aangekondigd, zijn de Model S 60 en Model S 60D vanaf vandaag niet meer bestelbaar. Beide modellen zijn daarom op non-actief gezet in de EV Database. De Model S 75 is met het verdwijnen van de Model S 60 nu de goedkoopste Tesla.

Instapmodellen van Tesla

De 60 en 60D werden vorig jaar geïntroduceerd als instapmodel van Tesla. De beide uitvoeringen beschikten over een 75 kWh accu die door software tot 60 kWh beperkt werd. Tegen betaling kon een ‘software upgrade’ uitgevoerd worden om de volledige capaciteit van de accu aan te spreken. Dit geldt overigens voor de reeds verkochte 60 en 60D’s nog steeds. Met het uitfaseren van de instapmodellen heeft Tesla de upgrade voor de bestaande 60 modellen sterk in prijs verlaagd.

Prijsverlagingen

Naast het verlagen van de prijs van accu-upgrade op de 60 en 60D heeft Tesla ook diverse andere prijswijzigingen en wijzigingen in de standaardopties doorgevoerd. De belangrijkste wijziging is de prijsverlaging van de Model S 75, het nieuwe instapmodel van Tesla. Op moment van schrijven is de prijs van dit model met enkele duizenden euro’s verlaagd naar €85.285 en zijn bovendien een glazen schuifdak en automatische achterklep als standaard toegevoegd.

Tot de introductie van de Model 3 zal de Model S 75 zeer waarschijnlijk het instapmodel blijven. De Model 3 heeft naar verwachting een accu van ongeveer 50 a 60 kWh en een actieradius van minimaal 300 kilometer. Om de Model 3 duidelijk te onderscheiden als de goedkopere optie is het erg onwaarschijnlijk dat Tesla de Model S ooit nog zal voorzien van een kleinere accu.