Hoe staat het met de occasionmarkt voor EV’s en hybride auto’s?

We gaan naar een wereld van elektrische auto’s. Waar voorheen auto’s met benzinemotoren de standaard waren zal het niet lang meer duren voordat elektrisch het overneemt. Dat is niet alleen te zien aan de auto’s die nieuw op de markt komen, maar ook aan de tweedehands auto’s die worden verkocht.

Tweedehandsmarkt elektrische auto’s

De VWE heeft onderzoek gedaan naar de occasionmarkt in Nederland. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen alle type auto’s, waaronder ook elektrische, plug-in hybride en hybride voertuigen. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de verkoop van Plug-in hybride auto’s het hardst stijgt van alle brandstoftypen. Van 2.238 voertuigen in 2015 naar 6.897 voertuigen in 2016, oftewel een stijging van maar liefst 207%. Kortom, de verkoop van tweedehands plug-in hybride voertuigen zit goed in de lift. Hybride auto’s zijn erg in trek als exportauto’s. Mede doordat er in sommige landen subsidies worden gegeven voor dit type voertuigen.

De verkoop van occasions die geheel elektrisch rijden stijgt met 21% naar een aantal van 614 voertuigen. Ondanks de stijging bestaat het nog altijd uit een relatief klein percentage van de hele Nederlandse occasionmarkt. Voor mensen die hun elektrische of hybride auto willen verkopen is dit goed nieuws. Gezien de toenemende vraag naar deze voertuigen zal het niet moeilijk zijn om een (deels) elektrisch voertuig te verkopen.

Is het slim om te kiezen voor een elektrische of hybride occasion?

Hoewel er steeds meer hybride en elektrische voertuigen op de markt komen is het aanbod van deze occasions nog lang niet zo groot als die van benzine- en dieselmotoren. Het is dus minder makkelijk om een dergelijke auto, die beschikt over alle gewenste specificaties, te vinden. Daarnaast gaat de techniek voor elektrische auto’s ontzettend snel. Veel mensen hebben het idee dat het verstandig is om te wachten met de aanschaf van een elektrische auto. Een auto die op dit moment wordt aangeschaft kan over een aantal jaar al zijn verouderd.

Het is echter zo dat elektrische auto’s relatief waardevast zijn. Dat komt doordat batterijen steeds goedkoper worden. Het kost bovendien steeds minder om de batterij van een elektrische auto te vervangen. Ook is het veel goedkoper om elektrisch te rijden dan benzine of diesel te tanken. Kies je ervoor om nog enkele jaren door te rijden met een traditionele brandstofmotor? Dan ben je die jaren meer geld kwijt aan de benzine of diesel.

Tot slot wordt er vanuit gegaan dat de vraag naar elektrische en hybride auto’s verder zal stijgen. Wie nu een desbetreffende auto koopt zal in de toekomst geen problemen hebben om de auto voor een goede prijs te verkopen. Het kopen van een elektrische of plug-in hybride auto kan daarom gezien worden als een investering.

EV Database en occasions

De sterke stijging in verkopen van elektrische auto’s zal ervoor zorgen dat de occassionmarkt in deze voertuigen binnen een paar jaar enorm zal toenemen. Hiermee zal ook de behoefte aan betrouwbare en objectieve informatie over oudere EV modellen toenemen.

Op dit moment worden oude modellen nog niet weergegeven op de EV Database, maar op termijn zal hier verandering in komen. Er zal een aparte sectie komen waarin ook op oudere modellen gezocht kan worden. Zo kunnen kopers van tweedehands EV’s goed geinformeerd op pad en de best passende EV aanschaffen.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met behulp van informatie van Auto1.