Alles over de Opel Ampera-e in Nederland

In oktober 2016 presenteerde Opel de Ampera-e op de Autosalon van Parijs. De verwachtingen zijn sindsdien hooggespannen: de Ampera-e is sinds zijn lancering veruit de meest gezochte elektrische auto in de EV Database. Er was echter nog veel onduidelijk rondom de leverdatum en prijs in Nederland. Tot vandaag. In dit artikel vind je alles wat we nu weten van de lancering van de Ampera-e.

Klik hier voor de laatste ontwikkeling rondom de Opel Ampera-e in Nederland.

Mijlpaal voor de elektrische auto

De Opel Ampera-e is één van de belangrijkste elektrische auto’s ooit. Het is namelijk de eerste betaalbare elektrische auto met een praktische actieradius van meer dan 350 kilometer. En dat is een absolute doorbraak voor de elektrische auto: alleen Tesla maakt momenteel auto’s die langer op een accu kunnen rijden. De goedkoopste Tesla is met een prijs vanaf ongeveer 85.000 euro echter niet voor iedereen bereikbaar.

Opel heeft vanaf de lancering in Parijs dan ook benadrukt de Ampera-e aanzienlijk lager te gaan prijzen. Wat de prijs exact zou worden bleef lange tijd gissen, maar vanaf vandaag is daar duidelijkheid in gekomen.

De Opel Ampera-e introductie op de Autosalon van Parijs 2016

Opel Ampera-e Innovation vanaf 40.995 euro

Vandaag kondigde Opel de prijs van de Ampera-e in Nederland aan: het instapmodel is de Opel Ampera-e Innovation met een prijs van 40.995 euro. De levering van de Innovation staat gepland voor het begin van 2018. Als je niet kunt wachten, is er echter een mogelijkheid om eerder in een Ampera-e te rijden. Naast de Innovation komt er namelijk een uitvoering beschikbaar die eerder leverbaar is.

Introductiemodel in najaar 2017 leverbaar vanaf 44.995 euro

Opel geeft bij de lancering van de Ampera-e voorrang aan de Launch Executive uitvoering. Deze uitvoering zal in het najaar van 2017 leverbaar zijn tegen een prijs van 44.995 euro. Naast de vroegere levering profiteer je bij deze meerprijs van alle opties die Opel momenteel op de Ampera-e te bieden heeft. Zo is de Launch Executive onder andere uitgerust met een achteruitrij-camera en assistent, lane departure warning, traffic sign assistant, advanced parkassist en volgafstand-indicatie. Daarnaast zijn verwarmbare voor- en achterstoelen, een verwambaar stuur, leren bekleding en een Bose audiosysteem inbegrepen bij deze uitvoering.

Een doorsnede van de Opel Ampera-e

Grote vraag, beperkte productiecapaciteit

Wij hadden de eerste levering van de Ampera-e in de maand juli verwacht, maar het ziet ernaar uit dat dit dus eerder september of oktober gaat worden. General Motors heeft er namelijk voor gekozen de marktintroductie in Europa iets aan te passen. In Noorwegen is de Ampera-e al enige tijd te krijgen, maar is daar zo’n enorm succes dat er simpelweg niet genoeg productiecapaciteit bij de fabriek in Amerika is.

De Ampera-e wordt in Michigan gebouwd op het platform van de Chevrolet Bolt. De beide modellen zijn praktisch gelijk aan elkaar en verschillen vooral in marketing. Zoals voor meer modellen van General Motors geldt is de Opel alleen in Europa te koop. De Chevrolet is bestemd voor de Amerikaanse, Canadese en Koreaanse markt.

Vanaf juli demo-modellen bij E-Agents

Ondanks dat we met een verwachte levering in juli een paar maanden miszaten, blijft deze maand wel van belang voor de Ampera-e. In juli komen namelijk de eerste demo’s beschikbaar bij 28 geselecteerde Opel dealers. Deze zogenaamde E-Agents mogen zich exclusief gaan bezig houden met de verkoop en onderhoud van de Ampera-e. De E-Agents zijn in de meeste gevallen dealers in stedelijke gebieden. In deze gebieden is namelijk meer vraag naar elektrische voertuigen dan buiten de stad.

Opladen gaat via CCS Combo / Type 2. Klik hier voor meer info

Waarschuwing van Opel: wees er snel bij

Voor iedereen die op korte termijn een Ampera-e wil gaan rijden heeft Opel een waarschuwing: wacht niet te lang met bestellen. Meestal zijn dit soort waarschuwingen onzinnige marketingkreten, maar in dit geval zijn we geneigd Opel te geloven. De Ampera-e heeft namelijk alles in zich om een echte hit te gaan worden in leasend Nederland.

Met zijn forse actieradius, redelijke prijs en 4% bijtelling is de Ampera-e een absolute leasehit in wording. De grote vraag in Noorwegen zal in Nederland waarschijnlijk op korte termijn geëvenaard gaan worden. Met een beperkte productiecapaciteit zullen levertijden dan snel oplopen. Naast Noorwegen en Nederland komt de Ampera-e in 2017 ook in Duitsland en Zwitserland op de markt.

De vraag zal daar waarschijnlijk minder groot zijn, maar de introducties zullen de productiecapaciteit alleen maar verder onder druk gaan zetten en levertijden in Nederland verder laten oplopen.

Het interieur van de Ampera-e met centraal scherm

Verdere informatie

Op het EVDB Blog vind je binnenkort een uitgebreide vergelijking van de Ampera-e met de directe concurrenten. Ook zullen we de prestaties en technische details verder onder de loep gaan nemen. Tot die tijd kun je natuurlijk alle informatie overzichtelijk vinden in de EV Database: Opel Ampera-e in de EV Database .